Thursday, 27 September 2018

Tempat Menarik di Muar Johor

Teks: Noorhayati Abdul Rahim

Pada cuti hari 1 Malaysia yang lalu, saya dan suami bawa anak-anak ke Don Hu Jurassic Park Muar.
Lagi satu tempat 'seronok' yang bajet bagi saya.


Kenapa saya kata bajet, kalau ke sini tanpa apa-apa penyertaan aktiviti di sini, anak-anak masih boleh berseronok. Saya hanya google maps Dinasour Park Muar untuk ke sini hasil informasi kawan sekerja. Ada satu bahagian terdapat patung-patung Dinasour dibina dan kita boleh masuk secara percuma. Ada pelbagai patung dinasour dengan pelbagai saiz.







Kalau tanya saya nama-nama dinasour ini memang saya tidak tahulah kan. Janji anak-anak seronok rasa bermakna betul percutian separuh hari ini.


Ada beberapa aktiviti berbayar yang terdapat di sini. Antaranya menaiki gerabak keretapi mengeliling trek disediakan. Awalnya saya sangkakan RM10 per kepala. Rupanya RM10/gerabak. Rezekilah anak-anak dapat naik bersama abahnya. Siap abang-abang dapat duduk gerabak depan secara percuma.


Lagi satu yang menarik ialah permainan Dinasour Water. Sekali naik RM10 dan boleh naik 2 orang. Kalau anak kecil boleh ditemani ibu atau ayah.


Lagi satu permainan yang kami cuba, saya tidak ingat namanya. Tetapi anak-anak dan abahnya dapat merasai naik dinasour atas trek yang disediakan. Hanya RM5 untuk seekor dinasour. Mak jadi penonton sahaja dari luar.


Maaf gambar tidak berapa jelas sebab kenderaan sedang bergerak. Almaklumlah handphone murah.
Lagi 1 permainan kereta langgar. Yang ini sahaja anak-anak tidak sertai. Ada juga dijual pelbagai cenderama berbantuk patung dinasour dan payung.

Kebetulan hari itu sebelum kami nak balik hujan lebat yang lama jugalah. Terpaksalah kami beli payung sebagai kenang-kenangan untuk bergerak ke kereta yang berada di luar bangunan. Oh ya, sementara menunggu hujan reda sempatlah 'seekor' dinasour terlepas berhampiran kami.


Bahagian paling terakhir kalau datang ke Muar mestilah kene cuba Mi Bandung Muar. Kami google maps sahaja, keluarlah maps Mee Bandung Udang Galah Muo Ori.


Tu dia udang galahnya. Tak silap hari itu, ada dalam 6 ekor. Jangan ditanya harga, sebab kami bayar langsam dengan yang lain sekali. Lagipun encik suami bayar, puan isteri makan sahaja.

Cubalah datang ke Don Hu Jurassic Park Muar, pasti anak-anak gembira. Tapi ada anak sahabat pergi menangis sebab ada bunyian suara dinasour. Takut kena makan barangkali.

Ada yang ingin mencuba produk Shaklee?
SMS/ WhatsApp: 0173737174
Instagram: noorhayati_abdul_rahim


Wednesday, 26 September 2018

Tempat Menarik di Port Dickson

Teks: Noorhayati Abdul Rahim

Alhamdulillah, sudah lama tidak menulis di sini. Tajuknya tempat menarik di Port Disckson. Tetapi sebenarnya satu tempat sahaja yang nak diceritakan.

Kebetulan beberapa minggu lepas, semasa cuti 1 Muharram, kami bawa anak-anak ke tempat yang dekat sahajalah dari Melaka. PD Ostrich Show Farm. Banyak sangat pengalaman yang anak-anak boleh kutip di sini. Bukan ada Ostrich sahaja, pelbagai haiwan lagi yang kita boleh bagi makan dan pegang.


Masuk-masuk sahaja sudah boleh bagi makan kambing, kemain seronok anak-anak tidak takut langsung. Bersebelah Ostrich Farm ini ada juga Dinasour Park, tetapi kami tidak masuk memandangkan kos yang tinggi bila kene bayar untuk lima orang. Kita cari 'keseronokkan' yang bajet sahaja.

Oh ya, bayaran masuk ke PD Ostrich Show Farm ini RM15 untuk Dewasa dan RM10 untuk kanak-kanak. Jadi kos untuk kami berlima tidak termasuk si kecil ialah RM60. Belum termasuk daun-daunan dan palet RM6 untuk diberikan kepada haiwan yang terdapat di sini.


Tengoklah Ostrich itu, bagi palet ia makan, bagi daun saya tak pasti daun apa pun ia makan, tidak menolak langsung. Walaupun saya tiada keberanian nak bagi ia makan secara langsung daripada tapak tangan saya, tapi menurut pekerja di situ Ostrich ini tidak menggigit jadi tidak perlu takut. Saya melihat sahajala Ostrich itu mematuk makan palet di tapak tangan suami.


Kami juga diberi peluang untuk bagi makan Arnab. Ada pelbagai jenis arnak dan ada juga tikus belanda. Anak berpengalaman memegang arnab jinak di situ sambil mendengar bunyi bising angsa di sebelah tempat arnab tadi.



Tengoklah si kecik itu kemain berani lagi, geram sungguh dia dengan arnab itu. Jangan risau ada paip disediakan untuk membasuh tangan anak-anak selepas memberikan haiwan-haiwan di sini.

Kebetulan kami sampai staff di sini mengadakan Ostrich Show. Sebenarnya anak-anak dapat pengalaman berlumba dengan Ostrich. Lucu sungguh melihat anak-anak lintang pukang berlari bersama Ostrich.

Antara haiwan lain yang terdapat di Ostrich Farm ini iailah ayam, unta, ayam belanda, lembu dan banyak lagilah.




Tengok unta ini macam menyedihkan pula. Yalah tinggal sendiri tanpa pasangan di negeri yang bukan tempat asalnya.


Nasib baik anak-anak pakai baju hijau bukan baju merah, kalau tidak mesti perlu berhati-hati. Hihihi gurau sahaja.



Ostrich Farm ini dihadiri oleh banyak burung merpati. Mungkin kerana banyak makanan di sini.




Oh yer, kami diberitahu sebiji telur Ostrich ini mampu menampung berat 120 kg. Kami berpeluang memijak sendiri telur Ostrich, seperti tidak percaya memang keras sangat.



Sempat kami berselfie bersama Ostrich.

Jadi kalau mencari tempat yang anak-anak boleh merasai pengalamn sebenar bersama haiwan, jangan luoa singgah di PD Ostrich Show Farm. Harga masuk yang mampu milik dan sangatlah berbaloi untuk sekeluarga. Di dalam juga ada tempat untuk beli air dan makan, tidak perlu risau anak-anak haus semasa beraktiviti.

Mencari Produk Shaklee?
SMS/WhatsApp: 0173737174
Instagram: noorhayati_abdul_rahim

Tuesday, 4 September 2018

Osteoporosis ape penyebabnya?

Kredit: Noorhayati Abdul Rahim

Siapa tahu pasal Osteoporosis? Mungkin ada saudara terdekat yang alami Osteoporosis?



Tahu x 1 daripada 3 wanita berumur 50 tahun ke atas berisiko menghidap Osteoporosis?

Manakala 1 daripada 5 lelaki berumur 50 tahun ke atas menghidapi Osteoporosis.

Satu statistik yang menakutkan juga. Siapakah golongan terdekat kita yang berumur 50 an?

Dah tentu mak ayah kita kan.

Ok Osteoporosis tu ape?

Osteoporosis ialah sejenis penyakit sistem rangka yang dicirikan melalui penurunan jisim tulang dan kemusnahan tisu tulang, menjadikan tulang mudah rapuh dan patah.

Ini contoh gambar, beza antara tulang yang alami Osteoporosis kelihatan sudah banyak lopong dan kosong

Rasa2nya apa faktor menyumbang kepada Osteoporosis?

Faktor- faktor yang menyumbang kepada Osteoporosis 👇
1-Menapouse
Sebab tu Wanita alami Osteoporosis pada umur 50+ kerana kebanyakan wanita pada masa ini mula mengalami Menopause yang menyebabkan rembesan hormon Estrogen berkurang. Dan masa yang sama kehilangan jisim tulang berlaku dengan cepat.

Estrogen membantu mengekalkan paras kalsium dalam tulang.

2.Umur
Bermula umur 35-40 tahun kita akan mula mengalami kehilangan jisim tulang iaitu 0.5-1% setiap tahun

Huhuhu  saya dah 35 tahun skang so memang kene berjaga2😂

3. Androgen
Ini juga hormon bagi lelaki yang mengalami penurunan apabila mereka mengalami andropause. Ha lelaki pun ada menopouse dia jugak😁

4. Jantina
Apabila perkembangan seksual telah lengkap, Wanita akan mengalami kehilangan jisim tulang lebih cepat berbanding lelaki.

Sebab selalu kita tengok kebanyakkan wanita yang selalu mengalami sakit pinggang, sakit lutut sebab Wanita ni melahirkan anak, menyusukan  anak yang mana kalsium pun bagi sikit kat anak.

Kalau perasan perempuan yang selalu alami gigi sakit, patah dan macam2 lagi berbanding lelaki. Biasa dengar orang cakap, pompuan ni setiap sorang anak mengandung sebatang gigi akan cabut😂

5. Hormon Thyroid
Ia meningkatkan kehilangan jisim tulang jadi pesakit Hyperthyroid berisiko tinggi mengalami Osteoporosis

6.Pemakanan
Pengambilan makanan yang kurang kalsium dan Vitamin D terutamanya semasa membesar juga menjadi faktor kepada Osteoporosis

7. Senaman Fizikal
Kekurangan melakukan senaman Fizikal semasa membesar juga faktor sukar memperolehi tulang yang padat.

Baru saya faham anak2 yang aktif juga membantu mereka memperolehi tulang yang padat dan sihat💪

Jadi mak-mak biarla kalau anak nak aktif ke Hulu hilir..Ada hikmah tu😍

8. Habit sosial
Seperti merokok, alkohol dan kafein juga menyumbang kepada kehilangan jisim tulang

Ok dapat buat masa ni faktor yang menyebabkan Osteoporosis?


Faktor ni saya dapat dari buku WOMEN'S HEALTH

Nanti saya Kongsi penulisan seterusnya bagaimana kite ingin mengurangkan risiko Osteoporosis in shaa Allah.

#pengedarshakleemelaka


Pengedar Shaklee Melaka

Pengedar Shaklee Alor Gajah, Masjid Tanah, Sungai Udang & Melaka Tengah Teks: Noorhayati Abdul Rahim Assalammuala...