Tuesday, 31 March 2020

Face Shield

Teks: Noorhayati Abdul Rahim


Full Length Face Shield - USA Medical and Surgical Supplies
(gambar google)

Baru-baru ni, sebelum saya melelapkan mata,ingatan kepada 'team frontliner' hadir ke dalam fikiran dan mata pun masih belum mahu lelap.

"Aku tidur dengan selesa atas katil ni, mereka bertungkus lumus di luar sana meninggalkan keluarga, penat, makan pun tak sempat, nak solat terkejar-kejar, Al quran entah dapat dibaca ataupun tidak"

Beberapa kali juga menonton video ustaz Ebit Liew menghantar sumbangan ke sana ke mari. Seronok tengok dalam masa yang sama cemburu sebab tak mampu nak buat seperti beliau.

Alhamdulillah Allah hadirkan ilham sebelum terlelap itu,

"Aku tak boleh bantu lebih, cuti-cuti ini boleh juga bantu mereka dengan buatkan face shield DIY, ok jugak."

 Iyalah nak bantu di hospital tak mampu, mana tahu usaha yang kecil ini boleh membantu memudahkan urusan mereka. Lebih-lebih lagi di wall facebook kerap lalu post team frontliner di klinik-klinik kesihatan berusaha menyediakan face shield secara DIY.

Misi meng'google' cara membuat face Shield DIY pun bermula. Niat disampaikan kepada encik suami, yang menyokong penuh apa yang isterinya nak lakukan. Sudah tentulah beliau sebagai ketua keluarga akan membantu mencari bahan-bahannya. Tunjukkan contoh kepadanya dan alhamdulillah encik suami dapat mencari semua bahannya.

Saya kongsikan cara yang saya, suami dan anak-anak lakukan.

Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan:

1. A4 Plastic cover (1 kotak ada 100pcs)2. Span basuh pinggan (1 pastik ada 4 pcs)3. Tali4. Double tape5. Gunting6. Penebuk lubang



Di rumah kebetulan ada plastik laminate pun saya gunakan, kebetulan ada mesin laminate di rumah.


Ini saya guna plastik laminate, buat tambah-tambah yang tak cukup.

Multi Purpose Sponge | Foam For Washing Floating Hydroponic ...
Ini contoh span (gambar google). Suami saya bantu potong memanjang. Satu span ni boleh dapat 4 unit face shield.


Ini tali yang saya minta suami belikan. Sebenarnya saya nak beli getah, tapi yang ada di Family Store hanyalah getah pinggang kain yang tebal. Kalau boleh nak beli tali warna putih, tapi suami kata ada jenis tali reben dan licin. Takut melurut pula kalau pakai. Saya pilih tali reben juga ini tapi yang lebih kesat, moga-moga ia tidak melurut apabila diikat di kepala.

Okay jom kita kongsi caranya.


1. Suami saya potongkan 1 span ini kepada 4 .


2. Anak sulung bantu letakkan double tape pada span.


3. Lekatkan pada plastic cover. (saya letak kertas putih yang dilipat dua di bawah plastik-supaya nampak di mana tengahnya) 


4. Potong di kedua-dua bucunya (sebelah bawah bukan side yang ada span yer) jadikan curve. Nak buang tajam bucu tu.


5. Tebuk lubang di kedua-dua belah  bucu plastic cover, sebelah span yang dah dilekatkan tadi.


6. Ikat tali pada plastic cover. Panjang tali agak-agaklah saiz kepala orang. Suami siap mintak panjangkan lagi sebab nanti ada yang nak ikat reben. kalau ku ikat mati je gamaknya.


7. Siap. Tadaaaa..


8. Susun elok- elok. Mula mintak suami cari kotak, tapi takpelah taknak dia keluar rumah selalu.


Ready. Kite guna beg Shaklee. Eh sempat promote. Alhamdulillah cukup-cukup kami dapat 100 unit face shield DIY ini.


Kami juga sudah berhubung dengan wakil pihak Hospital Melaka. Kebetulan adik sahabat seorang doktor di sana. Memang doktor bagitahu sangat memerlukan face shield ini sebab bilangan pesakit bertambah setiap hari.

Semoga daripada perkongsian ini memberi idea kepada kawan-kawan bagaimana kita boleh membantu team fronliner walaupun kita hanya #stayathome.

Jangan lupakan titipkan doa buat semua moga sentiasa dipermudahkan, dikurniakan kekuatan serta dilindungi. Moga Allah angkat wabak Covid 19 daripada dunia ini. Ameen









Monday, 30 March 2020

Daftar Ahli Shaklee

Kredit: Noorhayati Abdul Rahim

Berita baik buat mereka yang ingin mendaftar sebagai ahli Shaklee. Bermula Mac 2020 yuran keahlian Shaklee adalah mampu bayar iaitu hanya RM35 dan anda terus layak membeli produk Shaklee pada harga ahli.


Tahukah anda ada beberapa cara lagi untuk mendaftar ahli. Antaranya beli beberapa produk Shaklee nilai 100uv lebih kurang RM350 dan anda akan menyertai Shaklee secara automatik. Ya, ia adalah PERCUMA.

Antara contoh produk 100uv adalah seperti di bawah:

HARGA SET HAMIL SHAKLEE ~ Blog Umi Anak 5

5 ITEMS DALAM DAILY ESSENTIAL SET SHAKLEE – Site Title
dan banyak lagi. Hanya whatsapp dan saya bantu anda.

http://www.wasap.my/60173737174



Cara ketiga anda beli Shaklee Welcome Set di atas dan anda layak mendapat diskaun 10%  serta KEAHLIAN adalah PERCUMA.

Apa lagi ditunggu. Marilah daftar Shaklee dengan tekan link di bawah.

https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=913045

Jangan lupa whatsApp saya untuk saya bantu.


http://www.wasap.my/60173737174

http://www.wasap.my/60173737174

http://www.wasap.my/60173737174

Doa elak musibah

Teks : Noorhayati Abdul Rahim

Sejak beberapa minggu ini negara kita dilanda musibah dengan penyebaran Wabak Covid-19. Setiap hari ada sahaja kes baru yang kadang menjadikan kita risau dan takut.

Sesungguhnya ia datang daripada Allah, maka kepadaNya jua kita memohon dipermudahkan, dikurniakan kekuatan dan perlindungan. Setiap kali solat, titipkan doa buat pejuang 'team frontliners' kita yang bertungkus lumus bekerja siang dan malam bagi mengawal penyebaran wabak ini dan merawat mereka yang dijangkiti.

Titip juga doa buat saudara kita yang terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) yang mungkin bekerja kais pagi makan pagi dan kini tidak dapat keluar bekerja meneruskan kelangsungan hidup. Mungkin ada yang diberi cuti tanpa gaji dan mungkin juga yang diberhentikan terus. Doakan Allah permudahkan mereka dan mencukupkan mereka sekeluarga, in shaa Allah.

Tidak dilupakan doa memohon kesembuhan buat mereka yang telah dijangkiti. Moga Allah Ya Syaafi' menyembuhkaan dan dikurniakan kekuatan buat mereka yang diuji dan keluarga mereka.

Dan doakanlah untuk diri kita, keluarga dan insan-insan yang kita sayangi agar dilindungiNya daripada wabak ini.

Jom kita amalkan doa dan zikir memohon Allah lindungi kita, keluarga dan rakyat Malaysia daripada musibah ini. In syaa Allah.



Friday, 27 March 2020

Covid 19: Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat


MATLAMAT 1- LINDUNGI RAKYAT, PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI PRIHATIN RAKYAT.







Tadabbur Surah Al Khautsar

Teks: Noorhayati Abdul Rahim

Sempena cuti Perintah Kawal Pergerakkan (PKP) atas sebab negara kita diuji dengan penyebaran Covid 19, Allah izin menonton pelbagai video langsung santapan rohani daripada pelbagai medium. Semalam 26 Mac sempat saya menonton Motivasi Al Quran untuk kehidupan- Refleksi surah Al- Kautsar daripada saudara Hafizul Faiz di Facebook Tadabbur Centre.

Kelebihan Surah Al Kautsar

Asbabun Nuzul Surah;
Diturunkan ketika Rasulullah kehilangan anak baginda.
Nikmat punya anak hilang dan Allah gantikan dengan nikmat lebih baik iaitu Al Khautsar bermaksud nikmat yang sangat banyak-infiniti.

Ayat 1: "Sungguh, Kami telah memberimu (Muhammad) nikmat yang banyak."
Kauthsar-bermaksud infiniti bermakna nikmat yang terlalu banyak Allah beri pada Rasulullah yang tidak terhitung.
Huruf Tho- bermaksud besar (susah nak sebut)-Nikmat besar yang Allah nak bagi.
Allah guna KAMI untuk tunjuk dekatnya Allah dengan Rasulullah.

Ayat 2: "Maka laksanakanlah solat kerana Tuhanmu, dan berkurbanlah (sebagai ibadah dan mendekatkan diri pada Allah)".
Fasolli-solatlah kamu kepada kami, ayat suruhan kerana pada waktu kehilangan kita rasa kosong, kita perlukan kekuatan jadi Allah suruh supaya kite bergerak. Ada signal/seruan supaya kite terpandu. Tiada penggunaan KAMI menunjukkan ayat ini general/umum yang ditujukkan kepada semua iaitu perintah solat.
Anhar bermaksud korban. Bagi memperoleh nikmat yang banyak perlu ada pengorbanan.

Ayat 3: "Sungguh, orang-orang yang membencimu, dialah yang terputus."
Abtar- bermaksud putus (daripada rahmat Allah)
Huruf Ra bermaksud payah, semua pengakhiran ayat dalam surah ini mempunyai huruf Ra.

Rahmat Allah tu infiniti, tapi kite perlu berkorban sekiranya tidak, putuslah kite daripada rahmat Allah. Allahua'lam.

Maklumat tambahan,


Surah Al Maun (surah sebelum Al-Khautsar) menceritakan mengenai penipuan agama.
Disebut mengenai anak yatim, tidak memberi makan orang miskin iaitu hak mereka. Berkait dengan orang yang menindas dan solat mereka lalai.

Sebelum Islam sampai perkataan (arab) solla bermaksud

1-unta yang duduk (apabila bangun unta akan renggangkan dan luruskan badan)-lembutkan hati
2-kuda yang sedang kalah dalam perlumbaan- kita kalah dalam mengejar dunia, jadi kita mencari kajayaan dengan solat kepada Allah.

Allahua'lam

Pengedar Shaklee Melaka

Pengedar Shaklee Alor Gajah, Masjid Tanah, Sungai Udang & Melaka Tengah Teks: Noorhayati Abdul Rahim Assalammuala...