Friday, 16 June 2017

Tempoh Simpanan Susu EBM

Baru ini ada sahabat bertanya tempoh Simpanan Susu EBM yang baru diperah sekiranya diletakkan pada suhu bilik.

Jom kita semak jadual ini moga bermanfaat.


Doa bebas daripada bebanan hutang

Teks: Noorhayati Abdul Rahim

Salam Ramadhan 22. 10 hari terakhir ini mati kita ambil kesempatan berdoa dengan lebih banyak. Moga Allah bantu kita untuk bebas daripada bebanan hutang. AMIIN


Wednesday, 14 June 2017

Ramadan 2017

Teks: Noorhayati Abdul Rahim

Image may contain: text


[Puasa]

Mendidik anak-anak berpuasa bukanlah mudah. Emak ayah kene bertukar jadi 'narrator'. Kadang lucu, ape idea yang keluar terus terpacul kat mulut bagi memujuk anak.

Bila jam dah menghala ke petang mulala macam-macam karenah anak-anak mintak dilayan. Nak air,.nak minum..nak Vitagen..
Temperature mama pun boleh naik bila semua alasan tidak mahu diterima😅


"sikit je lagi"
"jarum panjang tu ke no 3 dah azan"
"kawan-kawan semua puasa, malulah"
"kita puasa kerana ape?,kerana Allah kan"
"Nak masuk syurga ke nak kawan dengan Syaitan"

Bila berjaya perlulah dipuji.

"hebat abang boleh puasa kan"
"siapa bagi abang tenaga boleh puasa sampai abes-Allah"

"Tahniah abang berjaya bagi semua Syaitan menangis sebab abang puasa sampai berbuka"

"Kalau abang buka puasa awal tadi berkumpul Syaitan panggil kawan-kawan dia bertepuk tangan sebab abang jadi geng dia xpuasa"

Alhamdulillah Aqif dan Asfa puasa sampai berbuka semalam walaupun en.abah bawa p soping raya tghari semalam.

Sampai je rumah mama terus suruh mandi supaya badan lebih segar. Selepas itu solat zohor dan di'paksa' tidur. Jadi bila bangun tu tidaklah lama masa menunggu untuk berbuka. Kene pulak ada upah nak berbuka nanti dengan air Vitagen😀

Ini hanyalah permulaan. Macam-macam lagi karenah anak-anak mama mintak dilayan.

Emel : noorhayatiarahim@gmail.com
Facebook : Noorhayati Abdul Rahim
Instagram : shakleemelaka_by_yatty
WhatsApp: 0173737174

Tuesday, 13 June 2017

Vitamin C


Teks: Noorhayati Abdul Rahim

Alhamdulillah..#testimoni #vitamincShaklee


"kulit cerah" "putih"

           "xnak tukar dah"


Adik pun nak beli jugak, kawan yang lelaki pun nak order.

No automatic alt text available.

Monday, 12 June 2017

Detox



Teks: Noorhayati Abdul Rahim

[Eat Clean & Detox]

Baru nak start detox dengan eat clean khas untuk ibu menyusu. Kalau dulu saya detox hari pertama ke 3 hanyalah sayuran dan buah-buahan dan ia memang menjadi. Walaupun menipu jugalah makan nasi sebab masih menyusukan si Afif boleh menggigil satu badan.

Kali ini untuk ibu menyusu hanya amalkan 'eat clean'.
 Apa tu?

Jaga 'portion' dalam pinggan makan.

1/4 nasi (karbohidrat)
1/4 protein (ikan, Ayam, daging)
1/2 fiber (sayuran dan buah-buahan)


Image may contain: food

Saya memang jenis tak makan ulam. Dari kecik saya tak pernah makan ulam-ulaman. Tapi sejak saya cuba untuk Detox, saya PAKSA diri saya makan ulam. Masa tu saya makan ulam raja, pegaga, kacang botol. Sampai kawan saya cakap boleh tertipu tengok kak Yat makan nampak sedap tapi sendiri makan memangla xsedap.hihihi

Jadi kalu tengok portion eat clean ni sesuaila untuk yang berpantang cam saya nikan. Yang penting cukup nutrien untuk baby juga.

Detox ni bukan semata nak buang lemak..nak turun berat semata, tetapi mengeluarkan juga toksin-toksin dari badan. Jadi badan lebih sihat dan cergas in shaa Allah.💪

Nak lagi best amalkan set detox Shaklee sama.

Emel : noorhayatiarahim@gmail.com
Facebook : Noorhayati Abdul Rahim
Instagram : shakleemelaka_by_yatty
WhatsApp: 0173737174

Sunday, 11 June 2017

Vivix Shaklee

Cerita ini saya kongsikan daripada cerita seorang teman di aplikasi telegram tanpa sebarang 'edit'. Testimoni pula adalah daripada pelanggan saya sendiri.

[Cerita Vivix dan Diabetes dari seorang anak]

Image may contain: 1 person, text

Pagi semalam, mok Imma gi Hospital Kubang Kerian.

Nak ambil result darah. Hari tu dah pergi untuk ambik darah. Biasalah hospital kerajaan ambil masa sikit nak tau result darah kan.. Kene tunggu tarikh berikutnya baru boleh dapat tahu result.


Bila mok update result kat whatsapp group, 1 family happy dan bersyukur sangat. Sebab mok kata, bacaan kencing manis dah turun kepada 5.1!

Imma ingat lagi, 2 bulan lepas, Imma balik kampung. Masa tu ibu jari kaki mok luka dan bernanah. Risau sangat, sebab bernanah dan keluar air bisa. Bawa mok pergi klinik, doktor cek kencing manis mok 14. Doktor kata, at least nak 8 sebab mok memang dah lama menghidap kencing manis.. so doktor macam tak konfiden nak target turun banyak, tu yang doktor kata at least 8.

Masa tu baru 2 botol vivix mok makan, Imma bagitau mok, teruskan je makan. Imma akan kirim vivix kat mok tiap bulan. Masuk bulan April, Imma kirim botol ke 3 kat mok.

Alhamdulillah. Tak sangka pulak semalam bacaan kencing manis mok turun banyak. 5.1.. syukur sangat sangat.

Pastu, mok kata kolestrol jahat pun turun jugak, daripada 8 kepada 4. 😭😭

Syukur alhamdulillah. Hadiah untuk mok sempena Hari Ibu semalam.

Imma pesan kat mok, kalau consume vivix jangan tinggalkan ubat yang hospital bagi. Just makan macam biasa ubat hospital tu. Air kosong kene minum.

Syukur alhamdulillah.. happy sangat. Tq Allah, kerana izinkan semua ini berlaku. 😭

Kalau ada kawan-kawan yang ada mak menghidap kencing manis, Imma sangat rekomen bagi mak korang consume vivix. Serius, Imma boleh katakan pelaburan yang sangat samgat berbaloi. Lagi pun, mak kita sendiri juga yang sihat.

Botol ke 4 vivix bakal menyusul dengan ikatan reben dan kotak berbalut cantik, istimewa untuk bonda tersayang. 😘😘😘😘

Sayang mok. 😊

Ingin cuba boleh whatsApp na.

Emel : noorhayatiarahim@gmail.com
Facebook : Noorhayati Abdul Rahim
Instagram : shakleemelaka_by_yatty
WhatsApp: 0173737174

Saturday, 10 June 2017

Tips Penyusuan



Merancang menyusukan si kecil anda?

No automatic alt text available.

Jom kongsi tips penyusuan ini;

1)Pastikan jadual pam yang teratur. Jangan pula hari ni pam, esok tak pam. Perlu diingat pengeluaran susu badan adalah mengikut demand. Jika tiada demand maka isyarat untuk menghasilkan susu tiada. Maka terjadilah susu semakin lama semakin kurang.


2)Direct feed sekurang-kurangnya 2 jam sekali atau jika tidak boleh perlulah pam. Jangan biarkan breast terasa penuh baru hendak pam. Perkara ini juga boleh mengganggu pengeluaran susu.

3)Jangan bandingkan kuantiti susu kita dengan susu badan orang lain. Bila tengok orang boleh simpan beratus-ratus botol stok, mulalah kita merasa rendah diri dan tidak yakin boleh buat sebaik orang lain. PERLU diingat susu ibu setiap individu adalah berbeza dan sudah tentu ianya memadai untuk setiap bayi.

4) Fikir positif bahawa susu sentiasa cukup untuk bayi. Jangan sesekali mulakan dengan pemberian susu formula semasa pantang kerana jika dimulai dengan formula, susu badan pasti tidak akan dapat bertahan.

5)Berilah seberapa kerap bayi inginkan. Tidur bersama bayi di waktu malam adalah waktu paling bagus untuk stimulate pengeluaran susu. Jangan pula 'spare' susu botol di sebelah, risaukan bayi tidak cukup susu.

6)Amalkan pemakanan yang sihat. Tidak bermakna bila menyusu badan kita perlu makan untuk 2 orang. Yang penting, jaga makan dengan makan berkhasiat dan tidak skip makan semata-mata untuk kembali langsing dengan cepat. Dengan menyusu juga kita sudah boleh membakar kalori dengan percuma. Jangan jadikan alasan menyusukan boleh menggemukkan. Yang jadi gemuk sebab semua makanan kita nak bedal.

7)Berdoa dan bertawakal padaNya. Amalkan 'Ya Matin' sebagai doa untuk membanyakkan susu.

8)Boleh mengambil supplement untuk menjaga kecergasan ibu supaya sentiasa bertenaga kerana jika tidak bertenaga dan lemah, bagaimana ibu boleh meneruskan dengan jadual pam dan melayan karenah bayi.

Emel : noorhayatiarahim@gmail.com
Facebook : Noorhayati Abdul Rahim
Instagram : shakleemelaka_by_yatty
WhatsApp: 0173737174