Monday, 18 September 2017

Supplement Shaklee



No automatic alt text available.

Jenguk-jenguk rak banyak juga supplement yang saya amalkan.

Masa kelas dengan Master Haji Roslan, beliau cakap sebelum kita bantu orang untuk hidup lebih sihat, kita bantu diri kita dulu. Alhamdulillah inilah antara produk yang saya amalkan untuk bantu diri saya.

Kalau Allah izinkan saya panjang umur saya akan tua, saya kalau boleh ingin tua dan sihat. Mati itu memang pasti. Tapi usaha untuk sihat bukan bermula 20 tahun akan datang. Tapi saya perlu mula sekarang. Pelaburan untuk kesihatan itu perlu, ada medical card bukan tiket untuk tidak menjaga kesihatan. Orang yang pernah ditarik nikmat kesihatan sahaja tahu peritnya keadaan itu.


Menjadi Pengedar Shaklee menjadi tiket kepada saya untuk amalkan apa sahaja suplemen mengikut keperluan badan. Cuba kalau saya bukan Pengedar Shaklee, terasa jugak sekali gaji nak keluar duit 400-500 untuk kesihatan. Tapi bila berniaga tak terasa sebab target kita stok sentiasa ada. Kita buka botol baru, kita ganti yang baru. Sebotol ada yang boleh tahan sehingga 6 bulan dan ia memang berbaloi dengan harganya.


Kalau dahulu saya makan dan bagi anak-anak sahaja. Suami kalau puan isteri bagi baru makan. Tetapi botol Vitalea ini saya buka sebab suami memang dah jatuh cinta dengan Vitalea. Ingat lagi dulu kalau balik kampung ke Kuantan dari Melaka suami sampai 2kali berhenti tidur sebab penat dan mengantuk. Selepas amalkan Vitalea tiada lagi episod berhenti rehat kecuali nak ke tandas. Siap habis sebotol suami minta buka botol baru.


Kadang kalau dia kene keje malam pun awal-awal dah mintak Vitalea. Jarangkan lelaki nak makan suplemen dengan rela hati. Bayangkanlah masuk kerja pukul 8 pagi, balik sampai rumah pukul 6 petang. Pukul 9 malam masuk semula kerja sampai 7-8 pagi. Mana badan tidak letih. Vitalea ini bukan multivitamin sahaja tetapi ia juga sebagai sumber tenaga.

Image result for vitalea shaklee
Kelmarin p kelas ada ditunjukkan gambar seorang yang amalkan Shaklee 47 tahun tak silap umurnya. Memang bezalah muka kurang dan cukup protein. Patutla flawless dia bila amik ESP.

Antara produk lain yang saya makan
­čÄÁESP Shaklee itu sebagai pembina sel. Ia protein, sel kita ini makanan dia protein. Sihat sel, lancarlah semua proses badan in shaa Allah. Lagi-lagi untuk ibu menyusu ia membantu memekatkan susu. Baby kenyang dalam satu tempoh yang lama. Bolehla ibu-ibu lari buat kerja rumah. ESP terdapat dalam set penyusuan Shaklee. ESP ini pun suami saya suka sebab hilang sakit pinggang dia lepas makan dengan izinNya.

Image may contain: ocean, sky and outdoor

Saya amik ESP untuk penyusuan dan tenaga. Ibu-ibu menyusu pasti tahu journey penyusuan bukan suatu yang mudah. Lebih-lebih lagi yang bekerja dan berperang dengan masa untuk mengepam.

Saya salute yang kerjanya seperti nurse, unit beruniform,di mall yang hampir semua masanyer untuk servis orang tapi masih mampu mengepam dan simpan stok EBM. Hendak seribu daya kan.

Soalan yang sering ditanya bolehkah ibu menyusu makan Lecithin?
Image result for lecithin shaklee
­čÄÁLecithin ini ramai yang ambil untuk kurus. Tetapi ia sebenarnya elok juga untuk minda bagi meningkatkan memori kita. Yalah bertambah usia makin banyak yang lupa. Orang selalu cakap ibu bersalin ni banyak urat putus dan banyak lupa. Betul ke tidak Allahua'lam.
Image result for vitamin E shaklee
­čÄÁVitamin E itu saya amalkan untuk kulit. Bergilir saya makan dengan vitamin C. Abis Vitamin C saya sambung pula dengan Vitamin E. Kulit yang sihat itu bonus tetapi sebenarnya Vitamin E bertindak sebagai antioksida dan antikanser. Perkembangan penyakit kanser sekarang memang menakutkan. Seperti yang orang cakap 'prevention is better than cure'.

Jom mulakan sekarang kerana suplemen bukanlah untuk merawat tetapi ia membantu mengurangkan risiko penyakit yang lebih teruk pada masa akan datang in shaa Allah.

Emel : noorhayatiarahim@gmail.com


Facebook : Noorhayati Abdul Rahim


Instagram : shakleemelaka_by_yatty


WhatsApp: 0173737174


Pengedar Shaklee Melaka

Ikan Jaket





Image may contain: food


Ikan jaket a.k.a ikan cencaru.

Pertama kali menyiang dan memasak ikan ini. Malu nak bagitahu tua-tua baru pertama kali masak ikan comel ini. Walaupun pernah je makan sebenarnya.

Masa suami " terbeli" 6 ekor ikan ini minggu lepas, awal-awal saya sudah angkat tangan (surrender)

"Camna nak siang?"

Untuk "cover" ketidaksengajaan beliau, suami pun menolong menyiang ikan-ikan ini . Dia buang jaket ikan malang ini. Siap cakap

"Saya tengok kat kedai diorang buang kulit dia"
Puan isteri hanya memandang xpercaya hihihi.

Kesudahannya baru 2 ekor siang tangan beliau berdarah terus surrender tak nak buat dah. 2 ekor ikan itu sudah selamat pun digoreng minggu lepas.

Beberapa hari selepas itu tanyala semula suami bila nak sambung siang. Dia boleh plak jawab

"Buang jela, masa saya beli aritu cam xsegar, sebab dah petang masa tu"

Ada plak gitu. Rezeki kot. Jadi puan isteri pun siang seperti biasa buang perut. Cume belum sampai mood hendak memasak. Basuh-basuh simpan balik kat freezer.

Semalam mood memasak sudah datang, saya Google la ikan jaket ini. Owh ada cara siang rupanya, belah belakang bukan kat perut dia. Tapi depa siap masuk cili, bawang bagai kat belahan belakang tu.

Tapi sebab cara masak orang malas, mesti mahu cepat siap, ringkas dan campak-campak. Al maklumla sementara baby belum menangis mintak perhatian mama dia semua kene buat kerja pantas. Yang penting perut kenyang. Ikan itu saya sapu garam kunyit sahaja. Pastu tumis buat sambal. Siap.

Anak-anak saya ni kurang sikit nak makan 'lauk orang dewasa', yang diorang suka hanya kicap dengan telur. Tidak elok juga makan telur selalu. Tinggi kandungan kolestrol kang kecik-kecik da kene makan Phytocol ST. Kalau bagi Omega Guard bagus juga untuk meningkatkan IQ sambil-sambil menyingkir keluar kolestrol jahat.

Nak dijadikan cerita letakla ikan sambal ni dalam pinggan Asfa anak kedua saya. Asfa siap cakap

"Asfa xnak ikan"

Aqif si sulong pula siap sound mama

"Boleh tak mama goreng telur, abang tak suka ikan"

Sebenarnya kat seminggu saya tidak menggoreng telur sebab suami keje sampai malam. Sebab suami kalau ada lauk pun, nak juga minta goreng telur sebagai lauk ke 2 atau ke 3. Sepapan telur 2 minggu boleh habis termasuk yang goreng masuk dalam mi atau nasi gorengla.

Saya paksa semua makan ikan jaket sambal. Hah baru depa rasa nikmat makan ikan tu. Bertambah nasi sampai 2 ekor ikan diorang meratah. Yang dalam pinggan mama pun diorang minta korek sampai tinggal tulang.

Daging yang mama goreng yang asalnya depa "sombong" nak makan pun diratah habis.

Maaf la atas post yang panjang ni, saje nak cerita pengalaman pertama memasak ikan jaket.
Jangan marah na..hihihi

Emel : noorhayatiarahim@gmail.com
Facebook : Noorhayati Abdul Rahim
Instagram : shakleemelaka_by_yatty
WhatsApp: 0173737174

Vivix Shaklee



Kenapa orang suka sangat Vivix ni yer?

Dalam banyak-banyak produk Shaklee Vivix satu-satunya produk yang memperbaiki dari peringkat DNA lagi. Bahagian paling dalam sel kita tahu.
.
Ia tinggi kandungan antioksida. Produk tinggi antioksida akan membantu meneutralkan radikal bebas dalam badan.
.
Radikal Bebas ini bergerak bebas dalam sel badan kita. Ia menyerang sel badan kita dan menjadikan kita penat,kulit kusam, sakit dan sebagainya yang negatif-negatif jela.
.
.Stress pun boleh meningkatnya radikal bebas dalam badan. Jom cuba.


ANTIKANSER
ANTIPENUAAN
SAY NO PADA ROKOK
CADANGAN PADA DIABETES
STROKE
dan banyak lagi..apa-apapun semua dgn izinNya


Emel : noorhayatiarahim@gmail.com


Facebook : Noorhayati Abdul Rahim


Instagram : shakleemelaka_by_yatty


WhatsApp: 0173737174


Pengedar Shaklee Melaka

Sunday, 17 September 2017

Tahfiz Terbakar

Image may contain: text

Al Fatihah dan salam takziah diucapkan buat keluarga mangsa kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Keramat. Mendengarkan pendedahan polis mengenai punca kebakaran di televisyen sangatla menyayat hati dan mengejutkan apabila mengetahui siapa pelakunya.

Sebagai seorang ibu saya rasa sangat tersentuh sekiranya anak kita diperlakukan begitu hanya kerana isu yang sangat kecil ejek-mengejek. MasyaAllah terasa kenapa sependek itu pertimbangan anak-anak ini berdendam sehingga diakhiri dengan pembunuhan. Allahuakbar pelakunya sangatlah muda berumur 11 ke 18 tahun. Yang boleh dikatakan didikannya belum lagi disempurnakan ibu ayah tetapi mereka telah meninggalkan trauma buat keluarga mangsa dan keluarga mereka sendiri. 

Mungkin ramai pihak menyalahkan ibu bapa mereka, memaki hamun tanpa menjaga batas kesantunan. Ya mungkin kita berfikir bagaimana anak semuda itu dibiarkan berkeliaran di luar rumah di kala penghuni lain sedang nyenyak tidur. Tidakkah ibu ayah mereka mengawal anak-anak ini. 

Tapi bagi saya permulaannya pada pemilihan kawan. Sekali anak sudah salah memilih kawan kita sebagai ibu bapa mungkin perlu lebih usaha untuk menarik semula anak itu kepada kita. Lebih-lebih lagi apabila terjebak dengan dadah, ibu ayah ini sebelah mata pun diorang tidak pandang.

“Untuk membetulkan dunia,
Pertama kita mesti membetulkan rakyat,
Untuk membetulkan rakyat,
Kita perlu bermula dengan membetulkan keluarga,
Untuk keluarga menjadi betul,
Kita mesti membina corak hidup kita,
Kita mesti membetulkan hati kita dahulu.”

 - Confucius -

Ini petikan yang saya perolehi daripada ebook 6 Rahsia Utama Didik Anak Cemerlang tulisan ibu Rose.

Untuk mengata lebih kepada anak orang bukanlah sesuatu yang baik bagi saya. Kita sendiri pun punya anak dan kita juga tidak terlepas dengan ujianNya. Tidak memaki hamun tapi pandang pada diri kita, pada usaha kita. 

Moga Allah pelihara zuriat kita daripada melakukan perkara-perkara yang dimurkaiNya. Moga Allah kurniakan kita ilham, kekuatan, istiqamah dalam mendidik anak kita ke jalan agama. Moga mereka mudah faham agama. Sesungguhnya kita bukanlah sempurna.

Image result for doa zuriat yang baik




Emel : noorhayatiarahim@gmail.com

Facebook : Noorhayati Abdul Rahim

Instagram : shakleemelaka_by_yatty

WhatsApp: 0173737174

Pengedar Shaklee Melaka

Penyusuan Susu Ibu






Menyusukan anak pun perlu ilmu.
Ilmu ni dah kena cari sebelum ada baby lagi.

Berbanding dengan zaman mak-mak kita ilmu penyusuan susu ibu kurang tersebar luas.
Lebih-lebih lagi kebanyakkannya tidak bekerja jadi hanya 'direct feeding'.

Kalau zaman dunia tanpa sempadan sekarang ini semuanya di hujung jari. Tinggal rajin dengan tidak sahaja mencari ilmu kan.

Pernah dengar tak ada orang cakap?

"Susu kau tu tak cukup, anak lapar, kene campur formula jugak"

"Susu kau tak cukup, tambah nestum bagi dia kenyang"

"Bagi air masak, lepas bagi susu"

Sedih dengar ada baby yang terkena gangrene. Ususnya jadi kehitam-hitaman dan terpaksa dipotong pada bahagian tersebut. Usus tersumbat sebab diberikan nestum pada belum tiba masanyer. USUS TERSUMBAT!

Susu ibu saiz molekulnya sangat halus. Ia cepat diserap dan menyebabkan baby cepat lapar.

Lagi pun saiz perut baby baru lahir hanyala sebesar saiz guli. Baby akan minum kerap tetapi dalam kuantiti yang sedikit. (rujuk gambar)


                               No automatic alt text available.

Kuantiti diminum baby akan semakin bertambah mengikut peningkatan umur mereka.

Jadi ibu-ibu jangan cepat menganggap susu ibu tidak mencukupi untuk bayi anda. Pada masa yang sama ibu dan bayi pun baru nak menyesuaikan diri untuk memberi dan minum dengan cara yang betul. Tidak anak yang menangis ibu yang menangis.

Di awal kelahiran susu ibu perlu diberi bagi menebalkan lapisan imunisasi bayi yang mampu menjaga kesihatannya sehingga dewasa dengan izinNya. Jangan rosak lapisan itu dengan selain susu ibu.

Bagai lumut menghijau di tepi longkang, jika semakin lama ia dibiarkan menebal warna hijau itu pasti sukar untuk ditanggalkan. Begitu juga lapisan imunisasi ini, semakin lama tempoh penyusuan susu ibu semakin mantap sistem imunisasi anak anda. In shaa Allah.

Jom jayakan penyusuan eksklusif. Moga dipermudahkan perjalanan penyusuan ibu-ibu semua amiin.

Emel : noorhayatiarahim@gmail.com
Facebook : Noorhayati Abdul Rahim
Instagram : shakleemelaka_by_yatty
WhatsApp: 0173737174

Friday, 16 June 2017

Tempoh Simpanan Susu EBM

Baru ini ada sahabat bertanya tempoh Simpanan Susu EBM yang baru diperah sekiranya diletakkan pada suhu bilik.

Jom kita semak jadual ini moga bermanfaat.


Doa bebas daripada bebanan hutang

Teks: Noorhayati Abdul Rahim

Salam Ramadhan 22. 10 hari terakhir ini mati kita ambil kesempatan berdoa dengan lebih banyak. Moga Allah bantu kita untuk bebas daripada bebanan hutang. AMIIN