Wednesday, 15 November 2017

Syarat untuk Menderma Darah

Teks: Noorhayati Abdul Rahim


Dua minggu lepas kebetulan buka booth jualan di Expo Sihat MITC anjuran Jabatan Kesihatan Negeri Melaka (JKNM). Ada pelbagai booth dibuka oleh JKNM dan saya tertarik dengan booth khas untuk memberi peluang pengunjung menderma darah.

Seingat saya kali terakhir saya menderma darah adalah semasa belajar di UPM dahulu. Semasa muda remaja lagi. Jadi teringin pulak nak menderma darah kali ini. Saya pun berkunjung ke booth tersebut.

Soalan pertama saya tanya, "Boleh ke ibu menyusu menderma darah puan?"

Baru saya tahu ibu menyusu tidak boleh menderma darah. Ibu hamil apatah lagikan. Bukan tidak tahu tetapi tidak pernah ambil tahu sebenarnya.

Antara syarat untuk menderma darah ialah

1. Tidak mengambil antibiotik dalam tempoh seminggu  sebelum menderma darah

2. Tidak ke Luar Negara dalam tempoh sebulan

3. Wanita tidak hamil, menyusukan bayi dan dalam haid.

4. Tiada HIV

5. Sihat tubuh badan

6. Berat badan 45kg ke atas

7. Tidur cukup sekurang-kurangnya 5 jam sebelum menderma darah

8.Pendermaan darah terakhir 3 bulan sebelum

9. Tinggal di Malaysia melebihi setahun (bukan warganegara)

10. Mengambil makanan sebelum menderma darah.

11. Berumur 18 tahun ke atas


Moga info ini bermanfaat buat yang merancang untuk menderma darah, in shaa Allah.

Emel : noorhayatiarahim@gmail.com

Facebook : Noorhayati Abdul Rahim

Instagram : shakleemelaka_by_yatty

WhatsApp: 0173737174

Pengedar Shaklee Melaka

Set Ibu Hamil dan Berpantang

Teks: Noorhayati Abdul Rahim

No automatic alt text available.



Anda hamil dan berpantang?


Jom dapatkan Set ini yang boleh tahan 1 hingga ke 6 bulan.


Apa bestnya Set ini?


­čî╣Vitalea menstabilkan bacaan Hb selain sebagai sumber tenaga


­čî╣Ostematrix sebagai sumber kalsium sesuai kepada yang tidak minum susu, Mengelakkan cramp ketika hamil juga sembelit ketika berpantang.


­čî╣Vitamin B sebagai sumber Folik Asid yang mengurangkan risiko kecacatan saraf bayi dan juga melancarkan peredaran darah serta sebagai sumber tenaga ibu.


­čî╣Vitamin C meningkatkan daya tahan kepada penyakit (imunisasi) serta memberikan kulit yang cantik. Ia juga membantu memulihkan luka bagi jbu yang berpantang.


Berminat DM/ WhatsApp

0173737174


#shakleemurah

#shakleemelaka

#Shaklee

#codmelaka

#kolagenshaklee

#vivixshaklee

#Vivix

#diabetes

#setpenyusuan

#setberpantang

#sethamil

#ESPshaklee

#omegaguard

#Vitamincshaklee

#iloveshaklee

#getshakleetoday

#sihatbersamashaklee

#AuraInsta

#AuraInstaBatch10

#terapiinstagram

#igmashup

Emel : noorhayatiarahim@gmail.com


Facebook : Noorhayati Abdul Rahim


Instagram : shakleemelaka_by_yatty


WhatsApp: 0173737174


Pengedar Shaklee Melaka

Saturday, 11 November 2017

Cabut gigi dalam pantang?

Teks: Noorhayati Abdul Rahim

Post ni pun sama dah lama taip tapi hari ini baru berkesempatan nak edit.

Semalam mc sebab dirrhea dan muntah2. Pada masa yang sama sakit gigi dari dalam Pantang aritu masih terasa sebab penakut nak pergi cabut gigi.


Akibat bertangguh sokmola sakit berulang. Jadi petang semalam buat keputusan nak juga ke klinik gigi sebab kesian kat baby bila asyik amik ubat tahan sakit apabila tak tahan sangat. Paling kurang pun doktor bagi antibiotik untuk seminggu. (Bila lepas seminggu tak sakit aku mulala mengelat lagi takut p klinik).


Sampai-sampai klinik tutup sebab waktu makan tengahari. Mulala ajak encik suami yang meneman tu balik, badan pula rasa lemah lagi akibat dirrhea. Tapi encik suami tak layan. Alang-alang sampai tunggu jela kejap katanya. Sempat jemput Asfa anak nombor dua dari tadika dulu. Itu semua alasan si penakut.


Bila nama dah naik, doktor sudah buat pemeriksaan dan cerita sedikit sejarah sebelum ini sudah 2 kali amik antibiotik. Klinik swasta sekali, klinik kerajaan sekali. Doktor pun cakap,

"Ok kita cabut sekarang"


"Hah bukan bagi antibiotik dulu ke doktor? Kalau sakit tak boleh cabut kan?"


"Eh boleh jer, saya tak suka bagi antibiotik tak elok nanti kuman itu sudah resistance"


"Hurm kalau bagi antibiotik dulu tak boleh ke doktor?"


"Takpe kita cuba dulu yer, kalau tak boleh kita postpone "


"Okla kita cuba dulu"


Masa Rawatan tu memang ada sakit sikit walaupun da bius, tapi sakitnyer masih boleh tahan, dan yang paling best prosesnya kejap je pun. Xpadan dengan 3 bulan aku takut. Wahaha


Tapi malam tadi menangis juga bila tiba-tiba kesan bius abes. Rasa gusi bagai dihiris-hiris dan sakit hingga ke kepala. Lepas telan paracetamol sebijik baru boleh tidur.


Pagi ni whatsApp guru besar awal-awal tak boleh nak kerja lagi. Pagi ni telan Ostematrix 4 Biji pagi -pagi sebagai ubat tahan sakit yang selamat in shaa Allah.

Itulah sedikit pengalaman si penakut seperti saya. hihihi


Emel : noorhayatiarahim@gmail.com

Facebook : Noorhayati Abdul Rahim

Instagram : shakleemelaka_by_yatty

WhatsApp: 0173737174

Pengedar Shaklee Melaka

adi. Kurangla juga berbanding

Friday, 3 November 2017

Potty Training

Teks: Noorhayati Abdul Rahim

Sebelum kita bergerak untuk bertugas jaga booth di MITC, kita update post sikit.



Si nombor 3 ini sebenarnya sudah 3 tahun 4 bulan. Kalau kira memang lambat sangatlah untuk baru nak latih bebas pampers.

Sebenarnya beberapa kali cuba dah, tapi tidak berjaya. Mak yang salah, leka tak boleh fokus nak atur ke tandas sejam sekali. Masa mengandung Adam Areez no 4 memang tak buatlah sebab tak rajin nak mop lantai. Bila dah bersalin pun sama sibuk dengan baby konon.

Nak dijadikan cerita saya belikan kolam mandi kecil yang ada jualan murah di Tesco RM 10 sahaja baru-baru ini. Nak dijadikan cerita hampir setiap petang 3 hero ini nak mandi kolam sekangkang kera tu. Abah diorang dah upgrade ada gelongsor lagi. Seronokla bebudak ni. Saya memang pakaikan mereka seluar kecil masa mandi tu..


Satu hari tu, Adam Afif yang tengah berendam kat kolam tadi ketuk pintu nak masuk rumah sambil menjerit
"Mamaaa Afif nak kencing, cepatlah buka pintu"

Wah pertama kali. Afif ni memang pandai cakap dan faham arahan. Tapi bila bab suruh buang air kat tandas alahai tak tahulah kenapa dia tak nak juga ikut nak juga buang dalam pampers.

Selepas kejadian itu saya hanya pakakan dia seluar kecik je sambil atur di tandas. Pernah juga terlepas sekali hari pertama. Habis satu rumah kene mop sebab tak tau kat mana dia terkucil.

Disebabkan saya bekerja siangnya, jadi saya hanya boleh buat sebelah malam. Nak tidur baru pakaikan pampers.

Hari kedua tu saya bagitahu pengasuh saya dah latih Afif kencing di tandas. Kadang dia bagitahu kadang saya tanya terus bawa ke tandas.

Ahamduliillah hari ini sudah hari ke lima Afif tanpa pampers kecuali waktu tidur. Hanya kerana dia tidak mahu buang air dalam kolam. Tahu pula dia geli, hihihi.


Emel : noorhayatiarahim@gmail.com


Facebook : Noorhayati Abdul Rahim


Instagram : shakleemelaka_by_yatty


WhatsApp: 0173737174


Pengedar Shaklee Melaka

Thursday, 2 November 2017

Herbal Blend Shaklee

Teks: Noorhayati Abdul Rahim

Alhamdulillah kebimbangan ibu bila kulit baby menjadi merah dan kering akhirnya menemui kelegaan.
Dengan izin ibu saya kongsi gambar kulit baby yang di awalnya kemerah-merahan dan membuatkan

baby tidak selesa.

Pada awalnya disapu #herbalblendshaklee kulit jadi sangat kering juga merisaukan ibu. Tetapi ibu

meneruskan sapuan nipis pada kulit baby.

Alhamdulillah dengan  herbal blend kulit kering baby menunjukkan tanda ia semakin

pulih. Alhamdulillah juga selepas sebulan kulit baby clear dan licin mulus. Alhamdulillah saya juga

seronok dapat membantu dengan izin Allah.

Ada lagi ke ibu-ibu yang ingin cuba. Apa-apa pun dengan izin Dia.



Image may contain: 2 people, baby

Rojak Sotong Jumbo di Warung Hijau

Teks: Noorhayati Abdul Rahim

Kalau datang Melaka jangan lupa singgah Warung Hijau dan cuba Rojak Sotong Jumbo Special ini.


Masakan panas pun ada.


Taip je kat Google maps Warung Hijau Rojak Sotong. Kalau dari Alor Gajah jalan nak ke Masjid 

Tanah tepi jalan sahaja sebelah kiri.


Ini Mi goreng Jumbo
Bila sampai sini kene tunggu giliran tahu. Meja memang sentiasa penuh nasib baik parking cukup.

Orang tak putus-putus.



Antara Menu yang disediakan. Masakan dia memang sedap. Jadi tunggu apa lagi. Selamat mencuba.


Emel : noorhayatiarahim@gmail.com

Facebook : Noorhayati Abdul Rahim

Instagram : shakleemelaka_by_yatty

WhatsApp: 0173737174

Pengedar Shaklee Melaka



­čśŹ

The Opegoh

Teks: Noorhayati Abdul Rahim

Anda mencari tempat makan yang unik di Melaka. Cubalah ke Restoran Opegoh, Alor Gajah Melaka.

Image result for the opegoh

Sumber gambar google.

Restoran Opegoh ini kalau dari Tol Simpang Ampat terus sahaja di sebelah kiri jalan menghala kebandar Melaka. Kami hari itu tidak tahu juga, tetapi bila tengok ramai sahaja orang terus kami masuk. Betulla kedai makan yang orang dok viral sebelum ini.

Image result for the opegoh

Sumber gambar google. Ini antara menu yang kami cuba malam itu. Gulai lemak Ikan Pating dengan Asam Pedas Ikan Kembong.

Image may contain: one or more people, night and indoor

Pandangan dari atas tempat kami makan.

Image may contain: night and outdoor

Ada juga deretan gerai jualan yang kami xsempat eksplore pun.

Image may contain: 5 people, people sitting

Nak juga bergambar. Baby mana? Ada tidur tepi tu. Jadi jemputlah mencuba makanan pun boleh tahan sedap dan berbaloi dengan harga in shaa Allah.

Emel : noorhayatiarahim@gmail.com

Facebook : Noorhayati Abdul Rahim

Instagram : shakleemelaka_by_yatty

WhatsApp: 0173737174

Pengedar Shaklee Melaka